Арт терапия. Рисунък "Моето семейство"

Когато детето е „удобно” и не показва видими проблеми, значи ли това, че с него всичко е ОК? Практическа задача за рисунка на семейството.

Като лекар мога да ви кажа следното – липсата на болка и сериозни симптоми не означава, че човек е напълно здрав. За пример мога да ви дам едно проучване сред практически здрави хора от различни възрастови категории. За да бъде експериментът научно издържан, участниците били подбрани от различни социални слоеве и от различни държави. Общото между тях било следното – липса на каквито и да било оплаквания, симптоми и болки. Всички участници преминали през цялостен медицински преглед и станало ясно, че всеки от тях имал средно по 5 хронични заболявания, за които участниците нямали никаква представа.

Защо ви разказвам тази предистория? Много често родителите дори не подозират какво се таи в душите на децата им; как преживяват те различните случки; с какви чувства се сблъскват и, най-важното, до какво може да доведе това в бъдеще. Обикновено родителската роля се основава на това да изпълняваме задачите, които поддържат жизнените функции на детето – да го нахраним, да го изкъпем, да го сложим да спи. Съгласете се обаче, че не всеки от нас намира време и желание да изгради близък емоционален контакт със своето дете. Отговорете си на следните въпроси: доколко сте честни, когато изразявате чувствата си пред своя син или дъщеря? Умеете ли да слушате и чувате децата си? Знаете ли какво става в душичките им? И най-важното – искате ли по-добре да разберете детето си и да се сближите с него?

Изключително рядко прекият въпрос „Какво става с теб?” може да доведе до откровен и сърдечен разговор. И точно за да ви помогнат да преодолеете психологическите защити на децата си и да повдигнете булото над случващото се в душата им, учените разработиха подхода, наречен Арт терапия, и методиката на детските рисунки.

Предлагаме ви да експериментирате и да помолите детето си да нарисува картина на тема „Моето семейство”. Това е напълно по силите на децата над тригодишна възраст. Няма никакво значение дали рисунката ще бъде реалистична, или ще се състои от човечета с кръгчета за тяло и чертички за ръце и крака. Нека детето рисува така, както може. Изпратете ни тази рисунка на адрес consulting@on-ed.com, и нашите психолози ще ви дадат общ отговор за това какво става в душата на вашето дете, ще ви кажат дали всичко във вашата семейна система е наред и на какво би трябвало да обърнете внимание.

Какво ви е нужно за упражнението:

* Чист лист хартия, най-добре формат А4

* Комплект моливи с различни цветове

* Помолете детето да нарисува семейството ви така, както го вижда

* Не му помагайте и не му подсказвайте. Много е важно то самó да определи мястото на всеки член на семейството и да ги нарисува така, както смята за добре

За себе си можете да отбележите следното: с кого детето е започнало рисунката си – кой е най-важният член на семейството за него? Съответстват ли размерите на фигурите на реалната възраст на моделите (например, по-голям ли е най-малкият брат от родителите)? Какви цветове предпочита да използва вашето дете? На какво набляга най-вече в рисунката – какви

са нейните акценти (например очи, зъби, коси, допълнителни предмети в ръцете и т.н.)? Всичко това ще ви позволи да разберете рисунката по-добре, когато я разшифроваме.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply